Grote projecten

beeldenweek Golem

beeldenweek Rare Vogels

bs. Jeanne d'Arc

bs. de Startbaan

bs. de Vonder

bs. Westerpark

bs. de Elzen

bs. de Tille

kunstspeeltuin Someren

kinderboekenweekfestival 013

bs. Bernadette

bs. St. Jozef

bs. Bloemaert

bs. De VijfHoeven

bs. De Wilgenburg

Kunstland

BIJZONDERE BIK PROJECTEN

Beeldenweek Golemproject, onderdeel van Cultuurmanifestatie Tilburg 2007.
Een samenwerkingsproject met bureau CiST, bureau Cultuurmakelaar, Guus Voermans, Simon Haen, Factorium Tilburg, De Muze, Regionaal Archief, Stadsmuseum, Scryption, Openbare Bibliotheek Tilburg, Textielmuseum en Museum De Pont.

De Golem van Koen Vanmechelen:
Centraal in de Beeldenweek staat de ‘Golem’ van de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen. In 1986 ontwierp Vanmechelen een houten karkas, de zogenoemde Golem. Een grote goedaardige figuur, van zo’n 4 meter hoog en 2,5 meter breed die staat voor de dromende mens, de helper die kinderen over de hele wereld nodig hebben. Deze Golem heeft vorig jaar een plek gekregen in Mumbai in India. Vanmechelens Golemproject is inmiddels uitgegroeid tot een netwerk van Golembeelden in verschillende werelddelen. Behalve in India staan er Golems in Leuven, Afrika, en New York en nu dus ook in Tilburg. Meer informatie: www.koen-vanmechelen.be

Leerlingen brandmerken Cosmogolems:
Tijdens de Beeldenweek werden door Simon Haen vijf ‘Cosmogolems’ gebouwd. Leerlingen van vijf Tilburgse scholen bewerkten de buitenkant van deze beelden aan de hand van zelf gekozen thema’s; vriendschap, respect, samenwerken, samenzijn en oorlog & vrede. De kunstenaars Guus Voermans, Simon Haen, Sanne Geboers en Hjalmar van den Akker bedachten en begeleidden het creatieve proces van begin tot eind. De vijf reusachtige beelden stonden op het industrieterrein Koningshoeven, waar de leerlingen met bussen naartoe werden gebracht. Ze hebben daar in diverse technieken gewerkt; tekenen, schilderen, kleien, met gasbranders ontwerpen accentueren, timmeren, en hier en daar hebben ze zelf gemaakte objecten toegevoegd. Spectaculair was dat er ook een veldsmidse was en dat ze met speciaal vervaardigde brandmerkijzers teksten, tekens en patronen in de Golems hebben gebrand.
In dezelfde periode vonden er op de scholen door het BIKcollectief verzorgde workshops beelden maken plaats, in allerlei technieken en materialen.

Begin mei werden de Golems gepresenteerd op de schoolpleinen van de scholen die aan de Beeldenweek meewerkten: de Mytylschool Tilburg, OBS De Sleutel, OBS Panta Rhei, Pannehoeve / De Burcht en het Beatrix College. Eenmaal op school gingen de leerlingen met de binnenkant van de Golems aan de gang. Van binnen is het beeld hol zodat leerlingen hun eigen verhaal, een lievelingsvoorwerp, een wens of iets anders in de constructie konden verwerken.