Disciplines & workshops

illustratieve en grafische vormgeving

tekenen en schilderen

grafiek

fotografie

ruimtelijke vormgeving

mode, textiele werkvormen & theater

nieuwe media

(ook wel 'Visuele Communicatie')
ILLUSTRATIEVE VORMGEVING:
Illustraties zijn tekeningen bij een tekst (verhalen, sprookjes, gedichten) of verduidelijken een idee of mening zoals in een spotprent of cartoon. Je kunt ook illustraties maken om uit te leggen hoe iets werkt of in elkaar zit (denk aan technische illustraties van een motor of wetenschappelijke illustraties die laten zien hoe het menselijk lichaam werkt). De leerling moet van tevoren goed nadenken over wat hij gaat tekenen of schilderen. Het is een toegepaste kunstvorm.
Illustraties kunnen in allerlei technieken worden uitgevoerd, met potlood, diverse verfsoorten, krijt enzovoorts. Deze discipline prikkelt het verbeeldingsvermogen van de leerling en daagt hem uit zijn ideeŽn toe te passen binnen een gesteld kader (bijvoorbeeld een verhaal). Daarnaast leren ze op een speelse wijze de inhoud van een tekst te onderzoeken om de meest wezenlijke punten daaruit naar voren te halen.

GRAFISCHE VORMGEVING:
Grafische vormgeving is de verzamelnaam voor alles dat vormgegeven en gedrukt wordt. Denk aan logoís, cd-hoesjes, brochures, boeken, tijdschriften, kranten, affiches of verpakkingen. Maar bijvoorbeeld ook de belettering van gebouwen of uithangborden.
Het kan leerlingen inzicht geven in hoe lettertypes, kleuren, opmaak en vorm elkaar kunnen versterken en een bepaalde sfeer kunnen oproepen, en dus ook hoe reclame voor merken en producten werkt. Tevens krijgen ze een indruk van hoe je bijvoorbeeld een opstel, werkstuk, verslag of de schoolkrant er leuker en professioneler uit kunt laten zien. Deze discipline kan zowel met de hand als met de computer gedaan worden.